Hollway House

by

Howick, Manukau, New Zealand 2014

Site – The site is long, stretching from a suburban Mellons Bay street to a sandstone cliff that overlooks the gulf islands. It curls its tongue, flat to the street, convoluting to a natural spring and watercourse two thirds along the site.

Pre-condition – An existing 1960's rectangular two storey house sat across the site like a dam, blocking any visual or visceral transition between the street and the sea. The house was in poor repair, largely due to a lack of provision in terms of the watercourse beneath. It was damp and poorly planned, and with a startling abandon, it ignored the landscape in which it was anchored.

Design – The new house was designed for an engaging couple with two grown children. Despite the allure of the seaward end of the site, the decision was made to pull back from the edge and avoid the heroic gesture, to let the landscape re-engage with the sea.
Conceptually, the house consists of two elements, oblique and sliding past each other, held in stasis by a bridging element that traverses a section of ‘reconstructed landscape’. The placement and geometry of these elements was derived from a parametric investigation of the site, in terms of the water flow from the road to the sea. This was further articulated by a series of water features that terrace downward through the courtyard into the middle of the house and connect to the natural water course below.

Environmental considerations –

  1. Adaptive re-use. Much of the original house was recycled and reused on site. The floor boards and weather boards were used in construction, the steel beams and stone cladding from the original basement were used in the landscaping. An oak tree that stood on the site was chopped down, milled and the timber was used for the kitchen cabinetry.
  2. Rainwater harvesting. The rainwater is harvested and stored in a 3500 litre tank beneath the house - utilising the basement area of the original house.
  3. Solar. Solar energy is used for the hot water heating in the house.
  4. Highly Insulated. The joinery utilises state of the art German profiles made from Acoya Timber (non-chemical treated pinus radiata timber).

Designers

  • Daniel Marshall
  • Nick Sayes
  • Nick Veint

Photographer

  • Simon Devitt

ArchiPro Users and Visits Counter

Automatically updated every day through our Google analytics.

1594109

Sessions

706077

Users

5821377

Page Views

115347

Content and Images

To list your products, services or company on ArchiPro Click here ».